Powermoeder 3 gratis tips om je werk te herpakken na zwangerschap

3 gratis tips om je werk te herpakken na je verlof!

En dan is het zover! Je zwangerschaps- en bevallingsverlof zit er bijna op.

Je leven ziet er op dit moment compleet anders uit dan voor je verlof. Je bent een werkende mama en wat dat precies betekent dat ga je na je verlof ervaren. Onderschat het in ieder geval niet want voor de meeste vrouwen is dit pittig. Onthoud dat niet iedere werkende moeder deze kwetsbare kant toont ook al is deze is er wel.

Met deze 3 tips help je jezelf en de rest van je gezin op weg om voorbereid van start te gaan

TIP 1: Oefen 1 a 2 weken van te voren, de ochtend en avond spits alsof je weer aan het werk bent.

Denk hierbij aan op tijd opstaan, voeden, voorraadje kolven indien je borstvoeding geeft, jezelf en je kindje(s) klaarmaken. Ontbijten, kleding klaarleggen, spullen inpakken.

 • Wat kun je allemaal voorbereiden qua kleding, ontbijt, voeding en nog meer?
 • Hoeveel tijd kost het om je kindje naar opvang te brengen?
 • Hoeveel extra reistijd heb je voor je werk?
 • Hoeveel tijd kost het om jezelf en je kindje klaar te maken? Hoeveel tijd heb je in de ochtend nodig?
 • Over welke zaken moet je vooruit denken? Boodschappen, avondeten, luiertas inpakken, etc.
 • Hoeveel extra tijd kost de avondspits? Wie haalt de kleine op? Wie zorgt voor het avondeten?
 • Laat je kleintje vast wennen aan zijn of haar oppasadresjes

Het oefenen van een fictieve werkdag/week zorgt dat je je bewust bent van hoeveel tijd alles kost en geeft je bij de daadwerkelijke eerste werkweek, meer rust omdat je dit al hebt geoefend én hier op bent voorbereidt. Schuurt er iets in de oefenweek? Bespreek dit dan met je partner. Stem goed af hoe je elkaar kunt ondersteunen en wat een ieder nodig heeft.

TIP 2: Prop de weekenden in de eerste weken niet vol met allerlei sociale verplichtingen.

Deze geldt ook voor je partner. Het kan best intensief zijn om weer je werkleven op te pakken met een baby. Misschien heb je wel gebroken nachten en valt het ‘denken’ op je werk je weer tegen omdat er best een hoop op je af kan komen na maanden afwezigheid.

Leg je zelf in deze eerste weken geen sociale druk op. Die ene verjaardag of die gezellige borrel, kan altijd nog. Om even bij te kunnen tanken en extra te genieten van je kleintje, die je nu doordeweeks vaker moet missen is het fijn om preventief een lege agenda te hebben in het weekend. Kortom, liever teveel extra tijd plannen in de weekenden voor jou en je gezin.

TIP 3: Communiceer duidelijk met je werkgever en pak de regie.

 • Maak voor je zwangerschapsverlof, goede afspraken over de start van je werk na je verlof.
 • Denk aan afspraken als startdatum, werkzaamheden, uren, opbouw en geen bomvolle agenda in de eerste weken. Leg deze afspraken vast.
 • Plan een bijpraat moment in met je manager / collega’s.
 • Is je verlof al in gegaan en heb je bovenstaande nog niet besproken? Dan raad ik je aan om ruim voor het einde van je verlof dit alsnog te doen. Kader dit qua tijd wel goed af want het is tenslotte je verlof.

NB! Als je na de geboorte van je kindje besluit om borstvoeding te geven en dit ook van plan bent te gaan doen na je verlof. Informeer dan tijdig bij je werkgever hoe dit zit qua kolfruimte(s) en je werktijden. Je hebt in ieder geval recht om dit te doen onder werktijd dus verdiep je daar in. Je werkgever is ook verplicht om voor een geschikte kolfruimte te zorgen. Heb je geen vaste werkplek, ook dan heb je dezelfde rechten. Je maakt het jezelf makkelijk door uit te spreken dat je gaat kolven op het werk en je hier je agenda op zal moeten inrichten.

Wil je deze tips leren toepassen en ontvang je graag meer?

Dat kan ik helemaal begrijpen. Het prille moederschap kent veel uitdagingen. Zodra jij weer gaat werken komen veel van deze uitdagingen naar boven – eigenlijk begint het échte leven als werkende moeder dan pas. Het jammere is alleen dat deze fase tijdens de zwangerschap nauwelijks tot niet wordt besproken.

In mijn 1 op 1 coaching zoomen we in op JOU! JIJ als moeder, JIJ als vrouw en JIJ in je werk.

Ongeacht de hoeveelheid kinderen of soort werk wat je doet. Bij iedere geboorte verandert er iets aan je gezin, aan jou en je werk. Besef dat je een prachtige prestatie hebt geleverd met het krijgen van een kindje. Dat verdient ook na je verlof, de juiste begeleiding, aandacht en erkenning.

 • Wil je verdiepende en persoonlijke begeleiding tijdens jouw eerste maanden op je werk?
 • Gun jij jezelf een zachte landing op je werk na je verlof?
 • Wil jij het moederschap gaan inzetten als je grootste power op je werk?
 • Wil je ervaren dat je heel goed een werkende moeder mag zijn die aandacht heeft voor haar ambities en persoonlijke ontwikkeling? En nog veel meer?

You got this, dear mom! Ik begeleid je met alle liefde, ervaring én onafhankelijk van je werkgever. Wil je weten hoe dit werkt en of dit iets voor jou is?

Boek een gratis intakegesprek!

Vragen? Stuur een Appje!
crossmenu