Powermoeder logo
language - english
Powermoeder - gelukkige carriere ook na het krijgen van een kindje

3 gratis tips om je werk te herpakken na je verlof!

En dan is het zover! Je zwangerschaps- en bevallingsverlof zit er bijna op.

Je leven ziet er op dit moment compleet anders uit dan voor je verlof. Je bent een werkende mama en wat dat precies betekent dat ga je na je verlof ervaren. Onderschat het in ieder geval niet want voor de meeste vrouwen is dit een uitdaging. Besef tegelijkertijd ook dat dé perfecte voorbereiding niet bestaat en dit erg afhankelijk is van diverse factoren zoals jouw thuissituatie, je mindset, doelen en werkomstandigheden.

Met deze 3 basistips help je jezelf en de rest van je gezin op weg om voorbereid van start te gaan.

TIP 1: Oefen ruim van te voren, de ochtend en avond spits alsof je weer aan het werk gaat.

Op deze manier wen je langzaam aan je nieuwe werkritme door te weten hoeveel tijd alles kost. Hoeveel tijd heb je voor jezelf nodig? Hoeveel voor je kleintje en misschien voor de rest van je gezin? Welke afspraken kun je hierover maken met je partner maar ook een goed om te ontdekken wat je nodig hebt. Denk hierbij ook aan kolven (indien je borstvoeding geeft). Stem vooraf goed af met je werkgever welke wensen en mogelijkheden je hebt, en verdiep je alvast in jouw (kolf)rechten voor na je verlof. Bespreek vooraf ook hoe je gaat opstarten. In sommige gevallen kan dit namelijk anders zijn dan je wellicht voor je verlof hebt afgesproken. Lijkt het je lastig om dit gesprek te voeren met je werkgever? Bereid je hier dan goed op voor door hulp te vragen want het mag geen reden zijn om het 'niet' te doen. Lijkt het je lastig om je kindje los te laten? Oefen dit alvast zodat de overgang hiervan na je verlof wat soepeler verloopt.

TIP 2: Prop de weekenden in de eerste weken niet vol met allerlei sociale verplichtingen.

Drukke weekenden in deze fase helpen je niet. Geef jezelf maar ook je kindje de ruimte om te wennen en op te laden. Besef dat werken en een jong gezin runnen veel energie kunnen vragen, vooral in het begin. De tijd dat je niet hoeft te werken, kunnen fijn zijn om ook even met je gezin te zijn of juist alleen of samen met je partner. Maar opladen met een baby (of meerdere kinderen) thuis is vaak lastig en je hebt ook tijd voor jezelf en elkaar nodig. Plan dit vooraf in en kijk welke ondersteuning je hierbij kunt krijgen van je omgeving. Plan de weekenden en werkvrije dagen niet te vol met (sociale) verplichtingen. Op deze is makkelijker om - wanneer het nodig is - de ruimte te pakken die je nodig hebt. Erg belangrijk! Zeker als je van jezelf weet dat je het moeilijk vindt om iets af te zeggen.

TIP 3: Vraag om hulp en durf te kiezen voor jezelf.

Misschien wel het moeilijkste voor veel moeders: hulp vragen! Maar de uitspraak "it takes a village to raise a child" is niet voor niets. Doe het niet alleen. Ervaar je uitdagingen tijdens je verlof? Pak deze dan aan voor het te laat is. Kijk wat je behoeftes zijn en vraag om hulp. Betrek je partner en omgeving hierbij. Voor je partner kan het ook uitdagend zijn. Vooral als je straks weer gaat werken. Ondersteun elkaar, maak duidelijke afspraken en blijf hierover in gesprek. Het ouderschap zorgt er voor dat de dynamiek tussen jullie verandert dus heel terecht dat er dan juist meer communicatie nodig is.

Hoe makkelijker je in deze periode om hulp vraagt en afstemt, hoe meer baat je daar ook na je verlof bij hebt. Goed herstellen en ook de moeder zijn die je wilt zijn, gaat namelijk niet van zelf. Bij niemand. Kijk daarnaast ook hoe je kunt ontspannen. Waar laad jij van op? Zeker wanneer je te maken hebt gebroken nachten is dit belangrijk. Zorg goed voor jezelf pas dan kun je er ook goed voor je kleintje zijn.

Wil je deze tips leren toepassen en ontvang je graag meer?

Dat kan ik helemaal begrijpen. Het prille moederschap kent veel uitdagingen. Vele daarvan komen pas aan het licht wanneer het zover is om weer te gaan werken. Eigenlijk begint het échte leven als werkende moeder dan pas. Het jammere is alleen dat deze fase tijdens de zwangerschap nauwelijks tot niet wordt besproken en ook lastig voor te stellen is.

In mijn 1 op 1 coaching zoomen we in op JOU! JIJ als moeder, JIJ als vrouw en JIJ in je werk.

Ongeacht de hoeveelheid kinderen of soort werk wat je doet. Bij iedere geboorte verandert er iets aan je gezin, aan jou en je werk. Besef dat je een prachtige prestatie hebt geleverd met het krijgen van een kindje. Dat verdient ook na je verlof, de juiste begeleiding en ruimte voor ontwikkeling.

  • Wil je verdiepende en persoonlijke begeleiding tijdens jouw eerste maanden op je werk?
  • Gun jij jezelf een zachte landing op je werk na je verlof?
  • Wil jij je ontwikkeling als moeder en professional vanaf het begin goed en vooral bewust aanpakken?
  • Wil je ervaren dat je heel goed een werkende moeder mag zijn die aandacht heeft voor haar ambities en persoonlijke ontwikkeling? En nog veel meer?

You got this! Ik begeleid je met alle liefde, ervaring én onafhankelijk van je werkgever. Wil je weten hoe dit werkt en of mijn traject iets voor jou is? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Boek een gratis intakegesprek!

Vragen? Stuur een Appje!
crossmenu